Tegel eruit, boom erin

Meer en beter groen zorgt ervoor dat we ook in de toekomst in een gezonde en prettige omgeving kunt leven. Daarom willen we het groene karakter in Oude IJsselstreek zo veel mogelijk uitbreiden. Jij kunt helpen door in jouw tuin ruimte te maken voor een boom. Bomen maken onze omgeving groener, geven verkoeling en houden het regenwater langer vast. Daarnaast bieden ze kleine dieren en insecten voedsel en veiligheid. Daarom krijg je van de Gemeente Oude IJsselstreek een boom cadeau!

Hoe werkt het?

Vanwege het grote aantal verwachte aanmeldingen worden per half jaar 2 postcodes geselecteerd die een gratis boom mogen uitkiezen. In maart 2023 is Etten aan de beurt. Je kunt je aanmelden voor één boom per adres. Hierbij is er keuze uit 10 verschillende boomsoorten. De bomen hebben een stamomtrek van 10-12 cm, een hoogte van circa 2,5 – 3 meter en worden geleverd met naakte wortel. Dit houdt in dat er geen pot of kluit is, alleen kale wortels.

Boomkeuze

Afhankelijk van de locatie waar de boom geplant wordt kun je kiezen voor een grote (kan 20 tot 25 meter hoog en 12 tot 20 meter breed worden) of een wat kleinere boom (kan 6 tot 12 meter hoog worden en 5 tot 7 meter breed). Over het algemeen zijn de grote bomen het meest geschikt voor grote tuinen. Grote bomen zijn: zomereik, kleinbladige linde, walnoot en tamme kastanje. De kleine bomen zijn: krentenboom, rode meidoorn, gewone lijsterbes, rode kerspruim, elstar appel en conference peer. In particuliere tuinen adviseren wij om een afstand van 2 meter tot de erfgrens aan te houden.

Geen ruimte voor een boom maar wil je wel bijdragen aan natuur en klimaat? Denk dan eens aan het aanleggen van een groen dak of het afkoppelen van het regenwater.

Via de website www.oude-ijsselstreek.nl/tegel-eruit-boom-erin vind je meer informatie over deze actie.