Buurtpreventie

In navolging van verschillende dorpen en gemeenten in onze omgeving heeft ook Etten nu een Buurtpreventie-WhatsApp. Hiermee wordt de veiligheid in het dorp een stukje vergroot. Als bewoners van een buurt iets verdachts signaleren is WhatsApp een middel om anderen daarvan op de hoogte te brengen. U weet zelf het beste wat verdacht is, iets wat anders is dan anders, iets dat u een naar gevoel geeft. Het kan gaan om mensen die u niet kent en lang blijven staan om de omgeving op te nemen, het kunnen mensen zijn die aan de deur iets proberen te verkopen, het kunnen vandalen zijn die u ziet. U meldt dit dan eerst aan de politie, en daarna ook in de appgroep, zodat de inwoners van uw wijk ervan op de hoogte zijn.

Hoe werkt het?

Deelnemers aan de Buurtpreventie-WhatsApp kunnen zich aanmelden om deel te nemen in een speciale Whatsapp groep. Indien iemand iets verdachts waarneemt in zijn omgeving kan hij/zij dat in de groep melden zodat de omwonenden ook op de hoogte zijn en extra kunnen opletten. Het heeft dus een preventieve werking en omdat er meer ogen en oren de zaak waarnemen kan dat helpen bij mogelijke maatregelen.

Ons dorp is verdeeld in een aantal Whatsapp groepen, aan de hand van het woonadres. De beheerders van de groepen delen waar nodig informatie tussen de groepen.

Regels

De ervaring bij andere gemeenten en dorpen heeft geleerd dat er een aantal regels moeten zijn voor het gebruik van de Buurtpreventie-WhatsApp, voornamelijk om te voorkomen dat men veel berichten krijgt die niet bijdragen aan de veiligheid. Overdaad schaadt en mensen gaan zich dan alleen maar ergeren als er eindeloos berichten binnen komen. Alleen echt verdachte situaties mogen gemeld worden in de Whatsapp groep en wel nádat de politie is gewaarschuwd. Het gaat dus niet om weggelopen poezen of een naderende onweersbui. Verder dient men alleen op een bericht te reageren, als dat ook echt bijdraagt aan de preventie. Dus geen reacties zoals: “Goed dat je dat meldt”. De gedetailleerde regels zijn hier te vinden.

Aanmelden

Nadat u zich op de hoogte heeft gesteld van de regels omtrent de Buurtpreventie-WhatsApp kunt u zich aanmelden via het aanmeldformulier. Uw mobiele telefoonnummer wordt dan toegevoegd aan de groep van de buurt waar u woont en u krijgt een bevestiging per email van de beheerder van de groep waartoe u behoort. U kunt zich altijd eenvoudig zelf weer afmelden bij de groep.

Om te kunnen meedoen moet u een smartphone hebben met WhatsApp geïnstalleerd. U dient zich te realiseren dat uw nummer zichtbaar is voor de andere groepsleden.

Initiatiefnemers

Het initiatief voor de Buurtpreventie is genomen door Dorpsbelangen.
Stuurgroep Buurtpreventie:
Annette Smits (namens Dorpsbelangen)
Dennis Roes
Selma Bultink
Kees Kalkhoven
Thea Zweers

Wij hopen van harte dat dit initiatief de veiligheid in ons dorp waarborgt en mogelijk zal verbeteren. Meld u aan, het kost niets en biedt alleen maar voordelen.

Naar aanmeldformulier