Crash Stirling 1942-2017

OM NOOIT TE VERGETEN

Crash Stirling 1942-2017

logo-crash-stirling-etten-nr-3-1

 

Zondag 26 maart 2017 herdenkt Etten het feit dat 75 jaar geleden, tijdens de tweede wereldoorlog, een Stirling Bommenwerper is neergestort aan de Tappenweg in het buurtschap Rafelder.

Hierbij is de 7 koppige bemanning om het leven gekomen en begraven op het kerkhof in Gendringen.

stirling-voor-folder-nr-1

De Stirling N-3709 van het 7 Squadron RAF die op 26 maart 1942 om 23.00 uur heftig brandend neerstort tegenover de woning van de fam. Te Grotenhuis aan de Tappenweg in Etten .

 

Ieder jaar worden tijdens de herdenking op 31 maart (de dag dat Etten werd bevrijd door de Canadezen) o.a. de namen voorgelezen van deze bemanningsleden die het grootst denkbare offer hebben gebracht voor onze vrijheid.

De Ettense Molenstichting en Comité Dorpsbelangen Etten zien het als hun taak om er voor te zorgen dat dit offer nooit wordt vergeten en aan de komende generaties wordt doorgegeven.

Dat kan het beste, ook na 75 jaar, door op de plaats van de crash een herdenkingsmonument te realiseren. Een monument dat ook recht doet aan al die honderden vliegeniers die avond aan avond aan hun levensgevaarlijke missie begonnen in de wetenschap dat 10% nooit terug zal komen op de basis in Engeland of Schotland.

Vele Ettenaren waren getuige van de dramatische laatste seconden van de Stirling MK 1 , N-3709 van het 7e Squadron van de RAF, die al brandend de grens over kwam, terug van een bombardement boven Essen. Het toestel wordt op de hielen gezeten door een Duitse nachtjager en, terwijl het toestel al als verloren kon worden beschouwd blijft het vuurgevecht gaande. De staart-schutter blijft tot het laatst terug vuren. Getuigen praten over; “Een brandende trein in de lucht”. Het toestel scheert over Etten, verliest een vleugel die neerkomt op de boerderij van de fam. Leijzer aan de Tappenweg. Deze brand gedeeltelijk af. Kort daarvoor springt Geoffrey Heard uit het toestel. Echter de bommenwerper is al te laag en Heard valt te pletter in het weiland van de fam. Bouwman. De Stirling maakt nu een korte draai en stort neer pal voor het huis van de fam. Te Grotenhuis, ook aan de Tappenweg. Het is dan 11.00 uur in de avond en zeven jonge mannen laten het leven.

 

heard-uit-toestel-nr-1

Het moment dat Heard uit de Stirling springt en te pletter zal vallen. ( detail schilderij Toon Helmes)

heard-nr-11

In het midden Flying Officer Geoffry Thomas Heard. Heard sprong vlak voor de crash                                                                                                                                                                                                         uit het brandende toestel.

 

De omgekomen bemanning.

Geoffrey Thomas Heard 26 jaar, John Henry Abel Chapman 34 jaar, Thomas Kenneth Haynes

23 jaar, Edward Leslie Belk 20 jaar, Ivor Bertie Dopson 20 jaar, Donald Esmond Alan Rendtorff 22 jaar en Howard Inman 31 jaar.

 

In 2005 was de dochter van Wingcommander Chapman, Sara Perry-Chapman met haar zoon Mark in Etten voor de onthulling van het oorlogsmonument bij de entree van het dorp. Sara is enkele jaren gelden overleden.

Een neef van Heard (Australië), Jonathan Heard was in oktober 2010 in Etten en was onder de indruk en dankbaar dat de bemanning van de Stirling jaarlijks wordt herdacht middels het voorlezen van de namen. Hieruit blijkt dat de nabestaanden van de omgekomen bemanning het bijzonder op prijs stellen dat hun dierbaren nooit worden vergeten en hun offer niet voor niets is geweest.

De organisatie is druk doende om zowel Mark Perry (kleinzoon van Chapman) als Jonathan Heard bij de onthulling van het monument te krijgen. Daarnaast wordt gezocht naar nabestaanden van de andere bemanningsleden. Geen eenvoudige zaak maar de organisatie heeft contacten in de UK en hopelijk levert het wat op.

chapman-nr-10-450-x-600

Wing Commander; John Henry Abel Chapman.

 

De piloot van de Messerschmitt die de Stirling neerhaalde was Siefried Wandam. Wandam werd zelf neergehaald op 4 juli 1943 in Hoepertingen bij Sint-Truiden in België.

 

SAMEN AAN DE SLAG VOOR HET MONUMENT

 

Na 75 jaar pakt de huidige generatie haar verantwoording om te laten zien dat de vrijheid waarin wij nu leven niet vanzelfsprekend is. Overal in de wereld is de dreiging van geweld en overheersing voelbaar en wordt op ons allen een beroep gedaan om te gaan staan voor onze vrijheid en onze manier van leven.

Met de realisering van dit herdenkingsmonument eren wij allen die sneuvelden voor een betere wereld en als voorbeeld dienen voor ons. Het monument moet een plek worden van bezinning en educatie. Middels een QR code kunnen korte filmfragmenten worden opgeroepen van ooggetuigenverslagen van de crash. Daarnaast  is het monument voor de nabestaanden een plek om dicht bij hun omgekomen geliefden te kunnen zijn.

Energiebedrijf TenneT en enkele Ettense bedrijven bouwen mee aan het monument. TenneT is op dit moment bezig met de aanleg van een nieuwe 380 kV-lijn die moet zorgen voor een hoogspanningsverbinding tussen Doetinchem en het Duitse Wesel. Daarbij loopt het nieuwe tracé  over de plaats van de Stirling Crash. Omdat de nieuwe lijn ook dicht langs het dorp loopt heeft TenneT gemeend om als een gebaar van goede wil, mee te denken en te werken aan de bouw van het oorlogsmonument.

monument-tappenweg-nr-15

Het ontwerp voor het herdenkingsmonument aan de Tappenweg.

 

Maar wij zijn er nog niet. Het monument wordt groot en moet voor vele tientallen jaren de plaats markeren waar de Stirling is neergestort.

Donaties voor dit gezamenlijke project zijn van harte welkom want naast de realisering van het moment is het de bedoeling om op zondag 26 maart 2017 om 14.00 uur een waardige onthulling van het monument te organiseren. We hebben het plan om nabestaanden van de omgekomen bemanning naar Etten te laten komen en dat brengt natuurlijk kosten met zich mee.

Daarnaast, na de onthulling, is er een groot herdenkingsconcert om 16.00 uur in de St. Martinuskerk waaraan de Ettense muziek en zangverenigingen zullen meewerken met als bijzondere gasten het vermaarde Pipercorps “City of Apeldoorn Pipes and Drums” en “The Royal Canadian Legion Branch 005”.

cityofapeldoorn-2

Na het grote succes op de herdenking in 2015 opnieuw een optreden van de Pipes and Drums City of Apeldoorn tijdens het grote herdenkingsconcert om 16.00 uur in de St. Martinuskerk.

STEUN EN DONEER

 

Bedrijven of personen die mee willen doen aan dit bijzondere project vragen wij om een bijdrage te doneren  op het speciale banknummer van de “Stichting tot behoud van de Ettense Molen” : NL80RABO0359153046.  Ten name Crash Stirling 1942 – 2017