Buurtpreventie met WhatsApp

Steeds meer bewoners van wijken in Nederland hebben zich aangesloten bij een WhatsApp groep Buurtpreventie. Zo ook in onze gemeente. We zien bijvoorbeeld mooie initiatieven in Terborg, Silvolde en Gendringen. Als gemeente juichen we dit soort initiatieven van harte toe. Maar wat is nu precies een BuurtWhatsApp?

Een BuurtWhatsApp is een informele, makkelijke en laagdrempelige manier om uw buren te informeren over vreemde of onveilige situaties. Zo kunt u uw buren waarschuwen en kunt u als buurt gezamenlijk een oogje in het zeil houden.buurtwatsapp

Natuurlijk moet u de politie altijd bellen als er wat aan de hand is. Bijvoorbeeld als u een inbraak ziet gebeuren. Maar als u dit vervolgens via de BuurtWhatsApp ook aan uw buurtgenoten laat weten, kunt u de politie helpen de dader sneller te pakken te krijgen.

Hieronder wat echte BuurtsWhatsApp-berichten uit Terborg:

“(Foto van een man, die zich verdacht lijkt te gedragen) Man zat hier tijdje voor deur, vond beetje raar, dus politie op hoogte gebracht”. En even laten een nieuw bericht “Politie gaat kijkje nemen”.

 “Op social media wordt gemeld dat afgelopen nacht 6 pogingen tot inbraak zijn geweest. Ons verzoek is om de komende weken alert te blijven. Mocht u een verdachte situatie zien, bel eerst de politie en plaats dan een bericht in deze BuurtWhatsApp.”

De politie geeft aan blij te zijn met deze initiatieven, omdat het hen helpt hun werk beter te doen. En ook merken we dat het gevoel van veiligheid in de wijken door de BuurtWhatsApp toeneemt.

Doet u al mee met een BuurtWhatsApp-groep? Fantastisch, ga zo door! Zo niet, dan kunt u zich altijd aanmelden. Ofwel bij een bestaande groep in uw wijk, ofwel door als beheerder een nieuwe groep in het leven te roepen. Kijk dan vooral op de landelijke website: www.wabp.nl voor meer informatie.

Met de hartelijke groeten,

Piet Kleingeld

gebiedsmakelaar Etten, Silvolde, Ulft en Varsselder-Veldhunten

p.kleingeld@oude-ijsselstreek.nl

0315 292 432

Bewaren