Verslag Stripboekenbeurs 2013

Stichting Dorpsplein Etten wil van de “Gelderse Stripboekenbeurs” op het vernieuwde dorpsplein in Etten ( Gelderland) een jaarlijks terugkerend evenement maken. Boekenbeurzen zijn er in overvloed in het land maar een specifieke beurs voor stripboeken, daar zijn er maar een paar van.

In de provincie Gelderland is er zelfs helemaal geen stripboeken-beurs meer en daarom de hoogste tijd om aan dat manco een einde te maken.

Het vernieuwde dorpsplein, midden in het historische centrum van het pittoreske Etten, is speciaal ontworpen voor evenementen zoals concerten, markten, beurzen, feesten enz. enz.

GELDERSE STRIPBOEKENBEURS

zondag 23 juni 2013 in ETTEN
van 10.00 uur tot 17.00 uur

Stripboekenbeurs 2013-1

Gratis toegang en gratis parkeren op loopafstand.

Een stripboeken-beurs trekt een speciaal publiek. Liefhebbers van het beeldverhaal komen uit heel het land en zie je in alle leeftijden. Altijd op zoek naar hun helden. Op stripboeken-beurzen maak je ook kennis met nieuwe series, nieuwe tekenaars en schrijvers. Jong talent is er voldoende in binnen- en buitenland en uitgevers zijn juist op stripboek-beurzen present om de nieuwste uitgaven aan het publiek te tonen. Vaak komen de tekenaars ook mee voor signeersessie’s. In de wereld van stripboeken betekent het dat niet wordt volstaan met een handtekening maar er komt een heus kunstwerkje in het stripboek.

Stripboekenbeurs 2013-2Sommige bezoekers zijn op zoek naar dat deel wat nog ontbreekt in de verzameling of naar hele exclusieve luxe-uitgaven of zeer kostbare eerste druk boeken waar bijna niet meer aan te komen is. Maar het is ook altijd gezellig op een beurs. Bijkletsen met andere stripboekliefhebbers op het terras onder het genot van een kop koffie of andere versnaperingen. Tekenaars die vakbroeders kunnen spreken in een ongedwongen sfeer. Iedereen heeft zo zijn eigen aanpak en tekenstijl en dat maakt een bezoek aan een stripboeken-beurs zo speciaal.

Het zijn ware kunstenaars en ieder jaar wordt een winnaar gekozen van de “Stripschapprijs” en voor 2013 is dat geworden Paul Teng. Paul ( geb. 1955) is een realistische historische striptekenaar die, volkomen terecht, deze prestigieuze prijs heeft gewonnen. De prijs werd uitgereikt op zaterdag 9 maart, tijdens de stripboeken-beurs in Gorinchem.

                                         STRIPTEKENAAR PAUL TENG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

28 mei 2013. Striptekenaar Paul Teng, uit Hoogvliet, winnaar Stripschapprijs 2013, op de foto met het affiche van de 1e Gelderse Stripbeurs in Etten.

Hij stopte met zijn studie Culturele Antropologie om zich geheel aan het schrijven en tekenen van strips te kunnen wijden. Na enkele albums rond de indiaan Delgadito, volgden “Libertair Intermezzo” over de Spaanse Burgeroorlog en “De vrienden van Igor Steiner” over de Russische Burgeroorlog.

Het album “Sint Vladimer” is het eerste album waarbij hij niet zelf het scenario schreef. Daarna volgde een vijfdelige serie “Shane”. Een middeleeuws ridderverhaal geschreven door Di Giorgio waar Paul, qua tekenstijl, echt een geweldige progressie heeft gemaakt.

In 2004 start hij met de vijfdelige serie ”De Oneven Orde” naar een scenario van Christina Cuadra en Rudi Miel. Een thriller die zich afspeelt in het heden en verleden.

Een internationale doorbraak komt er met het humorvolle verhaal “De Telescoop” naar een scenario van de bekende schrijver Jean Van Hamme.

Op dit moment werkt Paul aan een stripboek ter gelegenheid van de vrede van Utrecht wat dit jaar wordt gevierd. Het boek gaat over de Utrechtse schilder Jan van Scorel en  wordt in het najaar gepresenteerd.

Berta inktTekening van Paul Teng over een middeleeuwse stad. De gelijkenis is snel gemaakt met de historische schoolplaten tekenaar, Isings.

Indiaan

Er komen tekenaars naar Etten en wie dat zullen zijn zal de komende maanden duidelijk worden. Paul Teng komt helaas niet naar Etten. Wie weet in de toekomst.

Voor de laatste informatie, raadpleeg regelmatig deze site.

De volgende uitgevers hebben zich aangemeld:

– Arboris Zelhem ( sponsor 1e stripboekenbeurs in Etten)
– Boumaar Heerlen
– Uitgeverij Syndicaat. Zutphen
– Uitgeverij Wuft. Utrecht. Komt met primeur naar Etten. De zogenaamde “stripboeken   -automaat”.

DE VOLGENDE TEKENAARS KOMEN NAAR ETTEN

John HeijinkJohn Heijink (uitgeverij Arboris). Strip: Kapitein Kreiss 1 & 2.

John ( Eindhoven 1968) heeft de kunstacademie ( reproductie opleiding) afgerond en is jaren als kunstschilder in Spanje actief geweest. Zijn passie bleef het beeldverhaal met publicaties zoals: striptuur, een strip in de catalogus van Liberto Jeans, Amigos Magazine en de strip “Pigs”.

Uitgeverij Arboris presenteert in Etten het nieuwste deel uit de vliegtuigstrip: Tanguy en Lavardure.

Raquel VersteegRaquel Versteeg (21 febr 1986, Naarden) is een Nederlandse striptekenaar, cartoonist en illustrator. Zij studeerde 2 jaar aan de Cartoonschool in Amsterdam. Haar werkzaamheden bestaan ondermeer uit het ontwerpen van cd-hoesjes, kaarten, reclame-uitingen, illustraties en het maken van commissies voor particulieren. Eind 2013 komt er ook een stripboek van haar uit.

 

Herman RoozenHerman Roozen (1966), Coevorden, schrijft al jaren mee aan populaire strips als Jan, Jans en de kinderen, Donald Duck en Dirkjan. Daarnaast tekent hij zelf o.a. de strips Opa en Eefenement. En daarnaast maakt hij cartoons, illustraties, logo’s, pictogrammen, kleurplaten en praatplaten, en doet hij aan stand-up cartooning.

Rob van Barneveld

Rob van Barneveld. Tekenaar bij uitgeverij Syndikaat Zutphen. Strips: “Roodgras en “De schat van Salami”.

 

 

 

Mattt Baay

Matt Baaij. Tekenaar bij uitgeverij Syndikaat Zutphen. Strip : Bunbun

 

 

 HARMONICA GROEP “DE DIATONIA’S” TREDEN OP TIJDENS STRIPBEURS.

Diatonias16042013

De Diatonia’s bestaan uit 6 muzikanten en is opgericht in 1991. Ze spelen regelmatig op feestjes en in centra. Meerdere CD’s zijn in de loop der jaren uitgebracht. In Etten treden ze op van 14.00 uur tot 16.00 uur. Voor nadere informatie kunt u ze bereiken op :

Tel. 0315-341404 of 06-53400362   Mail : marinusschreur@gmail.com

 

Stripbeurs_4

 

Stripbeurs_3

Artikel uit “Oude IJsselstreek Vizier” , d.d. 29 mei j.l.

GELDERSE POST 2

Weekblad “De Gelderse Post” d.d. 12 juni 2013.

De Gelderlander stripbeurs deel 2

De Gelderlander zat. 15 juni .

 

1e GELDERSE STRIPBEURS VRAAGT OM VERVOLG.

Zondag 23 juni jl. vond in Etten, op het dorpsplein, de 1e Gelderse Stripbeurs plaats. Hoewel de weersverwachtingen bepaald niet gunstig waren viel het allemaal reuze mee. Het bleef nagenoeg droog maar de lage temperatuur en de straffe wind maakte het voor de bezoekers niet aantrekkelijk om plaats te nemen op het terras. 25 kramen waren verhuurd en dat is voor een beginnende beurs zeer bemoedigend te noemen. Al voor 10.00 uur kwamen de eerste bezoekers en het liep daarna gestaag door. Aantallen noemen  is lastig maar de handelaren waren over het algemeen tevreden en vast van plan om weer van de partij te zijn op een volgende editie. De vijf tekenaars zaten gezellig samen in een tent en vermaakten zich prima. De organisatie verraste de tekenaars aan het eind van de dag met een pakketje Achterhoekse streekproducten en als afsluiting een gezamenlijk etentje in de horeca gelegenheid van Bennie Tiemessen. Tekenaar Matt Baaij vond het allemaal prachtig en vergeleek de Ettense aanpak met die op stripbeurzen in België.

IMG_6324

De organisatie had zelf de horeca afdeling in beheer onder leiding van Theo en Mirjam Koster en veel vrijwilligers. Voortreffelijk op poten gezet maar zoals al eerder gemeld, het weer werkte niet mee. Harmonica orkest De Diatonia’s bracht sfeer op het plein maar ook voor hun was het lastig musiceren onder deze omstandigheden. De kinderen konden terecht in een speciale tent met tekenspullen en daar werd veel gebruik van gemaakt. Jong geleerd is oud gedaan zullen we maar zeggen.

IMG_6350

IMG_6380

IMG_6349

IMG_6385

Foto’s:  Fred Berns .

De stripboekhandelaren en uitgevers kregen allemaal een fles wijn aangeboden omdat zij het hadden aangedurfd om ver te reizen naar een nieuwe stripbeurs waarvan het maar afwachten is wat het gaat opleveren. Dat is het ondernemersrisico maar het heeft goed uitgepakt en wij als organisatie kijken met voldoening terug op deze 1e Gelderse Stripbeurs. De evaluatie zal duidelijk maken wat er nog verbeterd kan worden want ondanks de vele complimenten kan het altijd beter en daar gaan wij goed naar kijken.  Rest ons nog om alle media te danken die werkelijk fantastisch hebben meegewerkt om de stripboekenbeurs in de regio onder de aandacht te brengen.

Op naar volgend jaar is ons motto.

 

Contactpersoon:
Toon Helmes
Tel 0315-327996